Elérhető dokumentumok

A munka és a magánélet egyensúlya
2022. október 31-én zárul az a GINOP projekt (GINOP-5.3.5.-18-2020-00208), melynek témája volt
„A munka és a magánélet egyensúlya összehangolását segítő Magyarországon eddig nem alkalmazott megoldások, rugalmas foglalkoztatás elterjesztése, szemléletformálás.” A projekt konzorciumban került megvalósításra, amelynek konzorcium vezetője a Lear Corporation Hungary Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete volt.
A közkeletű megfogalmazás szerint „az egyén akkor érzi egyensúlyban munkáját és magánéletet, ha elkötelezett munkája és családja iránt, elégedett munkahelyi és családi szerepével, és az azokból fakadó feladataira megfelelő időt tud fordítani. Ha az idő, az elkötelezettség és az elégedettség egyensúlya felborul, az az egyénre, azaz a munkavállalóra, de a munkáltatójára nézve is hátrányos következményekkel jár. Romlik az egyén fizikai, szellemi és lelki állapota, kimerülté válik, elvesztheti motivációját, betegségek alakulhatnak ki. Mindez a munkaadó szempontjából is hátrányos, mert növekszik a munkahelyi stressz, gyengül a dolgozói elköteleződés, és ezáltal romlik az eredményesség”.
A projekt keretében a témával összefüggő hatástanulmányra került sor, mely a hazai és külföldi igényeket és azok megoldási gyakorlatát foglalja össze. Kérdőíves módszerrel felmértük a hazai helyzetet, a kapott eredményeket tanulmány formájában foglaltuk össze. Az itt megszerzett friss információknak köszönhetően módszertan kidolgozására, valamint javaslatcsomag összeállítására került sor.
Módszertani tanulmányunk alapvető szakmai irányvonalat kívánt nyújtani a munka és magánélet összehangolását segítő projekt fejlesztési javaslataihoz. Az alább ismertetett metodika számos elemét használtuk és használjuk jelenleg is a projektben. Reprezentatív munkacsoportokkal és szakszervezeti vezetőkkel rendezvények és workshopok alkalmával folytattunk fókuszcsoportos interjúkat kimondottan a kezelendő problémák és fejlesztendő területek feltárása érdekében.
A mellékletünkben található „Módszertan – munka és magánélet összehangolása” című online kiadvány röviden összefoglalja ezeket a cselekvési terveket, jó gyakorlatokat és javaslatokat.
Bízunk benne, hogy projektünk hozzájárul mind munkavállalói, mind munkáltatói oldalról egy egészségesebb és hatékonyabb munkakultúra kialakításához, ezzel ösztönözve a hazai munkaszervezetek versenyképességét, munkaerő megtartó képességét.
Kelt.: 2022.10.12.

Letölthető dokumentumok (kattintson rá) :

Modszertan_Munka-maganelet
LEAR – Munka es maganelet – online kiadvány

Ha kérdése van, vagy az oldalon nem találta meg amit keresett, írjon nekünk.